top of page

OM

EVENT ITALIEN 

by Klara former AB 

Klara

Event Italien grundades 2018 av Klara som är den drivande motorn i företaget. Vid behov förstärker hon teamet med energigivande assistenter och en mängd italienska väl valda leverantörer. Tillsammans arbetar de för att plocka fram det bästa Toscana har att erbjuda er och ge tips & råd för ett fint arrangemang - er drömfest!

Klara in action

Läs intervjun om Klaras arbete här nedan eller här där den publicerades. 

Intervjuad av Nadia Deland Blomberg 

By Maizoni | @bymaizoni

5 SNABBA med Klara

Hur bor jag? I villa utanför Göteborg med man och två barn

När jag inte jobbar, då hittar man mig: I vår lummiga trädgård

En jäkel på: Måla

Personliga intressen: Musik, foto, konst, resor och trädgård

Vad jag alltid har med mig i väskan under bröllopsdagarna: Bröllopets "bibel" och säkerhetsnål.

Motto: Ingenting är omöjligt

Hur jag helst går klädd: Färgstarkt

KLARA IVRAEUS MURBY

CEO
Kreatör, projektledare & bröllopskoordinator

Klara är en driven kreatör och drömförverkligare med bakgrund som grafisk designer. Hon har drivit företag under halva sitt liv och kombinerar nu sin passion för Italien med sitt öga för design och entreprenörsanda.  

 

Klara startade Event Italien efter att hon sytt ihop sitt egna drömbröllop på en kulle i vackra Val d'Orcia och ville att fler svenskar skulle få möjlighet till denna genuina dröm. Hon har valt att etablera sina tjänster i ett och samma område för att skapa starkare band med de lokala leverantörerna och tillsammans ge bästa unika upplevelsen med ett tryggt nätverk.
 

Klara tar vid behov med sig en assistent till Italien för att hjälpa till att koordinera bröllopen. Är inte Klara själv med i Italien under eventet har hon förmedlat alla detaljer till koordinator Ilaria, så det alltid finns någon på plats att luta sig mot. 

Genuint - Rustikt - Familjärt är Klaras ledord för events i Italien och dessa levereras med stor dos energi och glädje.

LÅT EN SVENSK BRÖLLOPSKOORDINATOR FÖRVERKLIGA ER DRÖM OM ETT ITALIENSKT BRÖLLOP

Intervju med Klara på Event Italien

av Nadia Deland Blomberg 

By Maizoni | @bymaizoni

Länk till publicerad intervju

Berätta om dig och din bakgrund Klara!

Jag är kreatör ut i fingerspetsarna, tvåbarnsmamma, Italian-lover och entreprenör som brinner för att hitta lösningar. Har alltid målat, utbildade mig till grafisk designer och har arbetat som Art Director sedan början av 2000-talet då jag som 20-åring startade mitt företag Klara former. Har fått möjlighet att arbeta tillsammans med stora kunder som exempelvis Stadium, Ellos, MQ, Eton och GöteborgsOperan. Skapade då bl.a fotoresor där mitt jobb var att sätta ihop kreativt team, finna rätt miljöer och skapa bilder som passade de olika företagens produkter och visioner. Som designer och kreatör ser jag bilder och möjligheter vart jag än går. Som egenföretagare är jag van vid budgetering och har förstått jag har ett unikt driv och framåtanda. Idag driver jag både Klara former och Event Italien.

 

Hur kommer det sig att du är så kär i Italien?

Redan som 15-åring var konst, musik, historia och kultur stora intressen, så jag bestämde mig under gymnasietiden för att resa ner som utbytesstudent och bo med en italiensk familj. Fick även möjlighet att gå på anrika musik-Conservatoriet i Parma. Det var viktigt för mig att få uppleva "det riktiga" italienska livet och jag gjorde allt jag kunde för att lära mig språket, få kompisar och smälta in. Har inte velat var en "American girl in Tuscany" haha! Några år senare fick jag uppleva Italien från annan vinkel när jag pluggade inredningsdesign i Florens. Så att ha fått erfarenheten att bo under lång tid med en italiensk familj och leva studentliv med italienarna har varit kärnan för mig och min verksamhet.

 

Vad är "äkta italienskt" enligt dig då?

Det vackra med den enkla, ta dagen som den kommer och deras stolta vurm för maten med få råvaror i fokus.

 

Jag vet ju att du själv hade ert bröllop i Toscana, kan du berätta mer om det?

Längtan efter de böljande fälten börjar redan när jag bodde som ung i Parma, och brukade skicka vackra vykort hem till Sverige med bilder på ringlande cypressalléer och rustika hus. Dock fanns det inte en enda cypress i Parma, så jag skickade bilder från ett ställe jag aldrig sett och jakten efter ”vykortsmiljöerna” startade där och då. ”Det ser ut som en tavla" berättar min värdmamma att jag brukade säga, och det gjort det verkligen! När jag sedan träffade min man och vi reste runt i Toscana - med kameran i högsta hugg som vanligt - så hamnade vi för första gången i Val d’Orcia-dalen och äntligen hittade jag platserna från mina mina vykort. "Stopp!! Stanna bilen!!" utropade jag till min man, "Här är det!!”.

 

När vi sedan började fundera på vart vi ville gifta oss år 2017 hittade vi vår rustika villa på en kulle genom djupdykning i Google Maps och löste alla leverantörskontakter själva genom att ringa runt. Vi gjorde det inte helt enkelt för oss, för det fanns först ingenting vid villan… Det hade aldrig gått att få tag på alla lokala kontakter och få det där genuina italienska bröllopet som vi önskade om jag inte kunnat språket, något jag tar med mig även idag i alla bröllop. Forfarande är just den villan en av mina bäst-säljare.

 

Var det då bestämde dig för att starta Event Italien?

Yes. Alltid drömt om stora fester utomhus och suget blev ännu större efter vårt. Vurmar för landskap, italiensk mat och mängden vin - det ska vara gott liksom! Och som sagt, älskar även enkelheten och italienarnas stolthet att göra på sitt sätt. Vill att fler svenskar skall få möjlighet att realisera sitt drömbröllop med min hjälp. 

 

Vad gör en bröllopkoordinator i Italien? Vad kan du hjälpa till med?

Kortfattat så kreerar och projektleder jag bröllop och event. Det är ett arbete som innebär många hattar! Utöver arbetet som sker tillsammans med brudparen sköter jag även t.ex. all research, konceptualisering, budgetering, design, marknadsföring & försäljning. 

 

Jag vill i inledningsstadiet ge en full bild av vad det kommer kosta och ge ett helhetskoncept till mina brudpar. Boende, bröllop, logistik, festligheter och aktiviteter runtomkring. Mycket handlar om att inspirera och hitta matchande budget för parets drömmar och önskningar, och sedan lösningar som passar det. För det är mer än bara bröllop med ett utomlandsbröllop - det blir även en resa och helhetsupplevelse för gästerna. "En filmisk känsla" som många säger där man vill samla sina nära och kära och ha tid med dom under flera dagar. 

 

Vad är vanligaste anledningen att man bokar dig?

Det jag erbjuder är genuint och äkta vilket mina par efterfrågar. Har hört från flera att jag skapar en trygghetskänsla och att de gillar min glada personlighet. Redan på första mötet brukar vi känna av ifall vi matchar och båda parter kan ta ställning därefter.

 

Varför ska man ha en projektledare?

För att kunna luta sig tillbaka, vara i trygga händer och veta att det finns någon som tar hand om förhandlingar, kontrakt på ett annat språk och även meddelar om det är något man ska ta action på. Extra viktigt skulle jag säga när det är en annan kultur och mindre, lokala leverantörer. Efter att ha tjafsat som 16 åring med mina italienska ”bröder” kan jag deras mentalitet och humor + jag märker att italienarna gillar att jobba med mig vilket hjälper enormt mycket i vårt gemensamma uppdrag. Jag kan även skapa en helhetsupplevelse med att förlägga de tre olika dagarnas festligheter på olika platser, t.ex välkomstfest på piazzan i byn, bröllopet i villan och poolparty på en tredje plats. Detta tror jag är svårt att arrangera för gemene man, men efter alla år här så har jag hunnit bygga upp ett starkt förtroende med flera separata leverantörer.

 

Om man som par vill gifta sig i Italien, vad är det första du rekommenderar att man gör?

Första frågan är ”vad får det kostar er”? Fundera sedan över typ av plats ni önskar: hav, berg, landsbygd? Är det det sistnämnda man önskar kan jag hjälpa till och all info hittar man på min hemsida. Bra att vara ute i tid, gärna 1,5 år innan då de bästa platserna lätt blir uppbokade.

 

Hur ser en process ut om man bokar dig som koordinator?

Vi börjar prata budget och försöker anpassa ett paket. Vi tittar på olika typer av lokaler, hur många dagars festligheter, tillval och jag börjar sedan arbetet att kontakta leverantörer. Vi jobbar kontinuerligt efter en tidslinje med en checklista online där vi går djupare och djupare in på detaljnivå ju närmare bröllopsdagen vi kommer. Ca 1 år innan börjar vi prata om andra leverantörer som kan behövas, ex fotograf, musiker, florister, ljussättning mm. Då detta är mitt heltidsarbete jobbar jag ofta osynligt med de olika brudparen varje dag, där jag bl.a. försöker förenkla beslutsprocessen genom att tillsammans med leverantörer ta fram olika typer av paketlösningar som t.ex dekorationspaket, blomsterpaket, menypaket etc. I slutändan är ändå alla bröllop skräddarsydda efter brudparens visioner. Inför den stora dagen har vi avstämningsmöten och sätter sedan logistikschema med leverantörer, värdpar/toastmastrar och om jag är på plats så är vi på tårna hela tiden för att se till att allt flyter. 

 

Det är inte bara bröllop som jag arrangerar i Italien, utan även jubileumsfester och företagsevent. I sommar har jag en kund som skall ha sin 50-års fest i Italien med alla sina polare kombinerat med en cykeltur och matlagningskurs. Så kul!

 

Vad bör man räkna med för budget om man ska gifta sig i italien?

Frågan är tyvärr omöjlig att svara på. Det beror på om det är 1 dag eller 3 dagar, typ av lokal, hur många gäster, om vi skall inkludera boende för alla gäster och mycket mer. Det är inte ovanligt att gästerna betalar för sitt egna boende och då kan man göra en generell kostnad för detta och justera priset lite för att få sin budget att gå ihop. Brudparets prislapp brukar hamna på mellan 250k till 500k beroende på hur mycket gästerna betalar för sina rum. Men nu snackar vi en 3-dagarsfest och inte bara en kväll. Så man får mer för pengarna än ett bröllop i Sverige, framförallt med fri mängd dryck, rikare meny, finare viner osv. 

 

Hur ser en typisk bröllopshelg hos dig ut?

Jag brukar rekommendera att dela upp de olika dagarnas festligheter på olika platser för att skapa olika upplevelser. T.ex. välkomstfest på den rustika piazzan i byn, trädgårdsbröllop i villan med en elegant touch där mat och dryck får ta stort utrymme, och avsluta med pizzaparty vid poolen. Upplägget beror på vilken lokal de väljer. Själva bröllopet startar med en symbolisk ceremoni, ofta med en svensk ceremoniförrättare, som efterföljs av ett mycket uppskattat mingel - Aperitivo på italienska. Där är det en enorm buffet med toscanska delikatesser och massor av bubbel och Aperol, som gärna får adderas med livemusik. Därefter blir det sittning i solnedgången med lampslinga som enda tak. Bröllopstårta, First dance, Open bar och fullt ös ända in på småtimmarna. Som riggat för en fantastisk fest!

 

Fördel Italien vs Sverige?

Mer av allt! Mer värde för pengarna. Det kostar mycket med destiantionsbröllop, med man får mycket värde för pengarna och det kommer kännas som att du är med i en film. Även positivt att det inte behöver adderas så mycket till platsen för att skapa en magisk känsla - det är magiskt i sig. Väderaspekten är ju också en viktigt fördel, även om det inte är någon garanti på sol.

 

Svårast med Italien vs Sverige

Språkbarriären med leverantörerna är det som är svårast så klart. Även kulturella krockar som jag kan hjälpa till att utjämna då jag kombinerar de italienska preferenserna med det som svenskar efterfrågar. 

 

Vad är vanliga misstag många par gör?

Tittar för mycket på smådetaljer och glömmer av att backa och se helhetsbilden. Det kommer bli magiskt hur man än gör på denna drömmiga plats.

 

Dina bästa tips till brudpar som ska gifta sig i Italien?

Under planeringsstadiet, ta en fråga/beslut i taget. Var i nuet under er bröllopsdag och njut av varje sekund med era nära och kära.

 

Vad har du för trendspaning inom bröllop för 2023/2024?

DJ med liveinslag av sång och saxofon har blivit något som jag märker av har fått en stor uppsving, så kul! 

Tack kära Klara för ett härligt samtal. Känns som vi skulle kunna sitta i timmar och prata om vackra Italien och all dess charm, natur och ljuvligheter. För dig som går i bröllopstankar och önskar ett genuint bröllop i Italien med en expert på Toscana, kika in hos Klara på Event Italien.

intervju
bottom of page